Vi ser at du bruker Internet Explorer. Denne nettleseren er utdatert og derfor kan du oppleve problemer med noen av funksjonene på hjemmesiden vår.
Ved å skifte til en annen nettleser unngår du dette.
Hvilke pasientveiledninger er tilgjengelige, og fra hvor kan de skrives ut?
Svar:
Noklus tilbyr pasientveiledninger for urinprøvetaking, avføringsprøvetaking, klamydiaundersøkelse og glukosebelastning, samt pasientinformasjon om årskontroll ved diabetes. Disse finnes på ulike språk, og kan skrives ut fra våre Laboratorieprosedyrer. Velg Se alle laboratorieprosedyrer > Pasientveiledninger.
pasientinformasjon om Årskontroll ved diabetes.
Hvordan kan jeg registrere/dokumentere resultater for intern kvalitetskontroll?
Svar:
Noklus har laget en digital løsning for registrering av resultater på «Min side», i tillegg har vi skjema som kan skrives ut og der resultatene arkiveres i papirform. Papirskjemaene finner du i våre Laboratorieprosedyrer, velg Se alle laboratorieprosedyrer > Skjema og sjekklister.
Den digitale løsningen finner du på «Min side» i Analytisk kvalitetskontroll > Interne kvalitetskontroller. Her ligger det kontrollskjema for alle instrumenter som dere får ekstern kvalitetskontroll til. Om du trenger hjelp til å ta i bruk systemene for registering av kontrollresultater, ta kontakt med din laboratorierådgiver.
Hva skal jeg foreta meg hvis jeg er uheldig og stikker meg på en brukt kanyle/lansett?
Svar:
Ved stikkskader eller andre uhell der biologisk materiale fra andre kommer i sår etc. er det viktig med rask lokal behandling. Smittestatus hos smittekilden, smittetype og mengde biologisk materiale man blir smittet med, er avgjørende for risiko for utvikling av sykdom. Aktuell smitte er hiv, hepatitt B og hepatitt C.
Mer informasjon finner du i Laboratorieprosedyrer, velg Se alle laboratorieprosedyrer > Smittevern/Hygiene > Retningslinjer ved blodsmitteuhell.
I hvilken rekkefølge skal prøvetakingsrør fylles ved venøs prøvetaking?
Svar:
Det er viktig å fylle rørene i anbefalt rekkefølge, for å unngå at tilsetningsstoffer i rørene overføres fra rør til rør. Feil rør-rekkefølge kan påvirke prøveresultatet. Anbefalt rør-rekkefølge finner du i prosedyren om Venøs blodprøvetaking, velg Se alle laboratorieprosedyrer > Prøvetaking og prøvebehandling > Blodprøve > Venøs blodprøvetaking > Pkt. 9 i avsnittet Prosedyre.
Hvilke indikasjoner gjelder for analysering av CRP?
Svar:
CRP skal analyseres bl.a. ved mistanke om infeksjon og ved mistanke om at antibiotikabehandling ikke gir ønsket effekt. Mer informasjon om klinisk bruk av CRP og andre pasientnære analyser (Hb, glukose, PT-INR, urinstrimmel og blod i avføring) finner du i Laboratorieprosedyrer, velg Se alle laboratorieprosedyrer > Klinisk bruk av pasientnære analyser.
Hvilke avvikende prøveresultater må formidles raskt til lege?
Svar:
Alle avvikende prøveresultat bør bli vurdert av lege innen rimelig tid. Noklus har utarbeidet et skjema med forslag til hastegrad for kontakt med lege for noen av de vanligste analysene. Skjemaet finner du i Laboratorieprosedyrer, velg Se alle laboratorieprosedyrer > Skjema og sjekklister > Andre skjema og sjekklister.
Jeg er laboratorieansvarlig på mitt arbeidssted. Hvilke oppgaver hører til denne funksjonen?
Svar:
Noklus har utarbeidet et forslag til funksjonsbeskrivelse for laboratorieansvarlig. Her finner du informasjon om hvilke arbeidsoppgaver en laboratorieansvarlig kan ha. Funksjonsbeskrivelsen finner du ved å logge inn på "Min side" og velge menyknappen Opplæring og kompetanse.