Seksjonen består av leder Sverre Sandberg, forsker Anne Stavelin, avdelingsingeniør Eva Rønneseth og produksjonsleder for kontrollmateriale Gro Gidske. De to sistnevnte har deltidsstillinger i seksjonen. Flere ved hovedkontoret er involvert i forskning, utvikling og prosjekter, som en del av sin ordinære stilling.
Våre hovedforskningsområder
- Pasientnær analysering i primærhelsetjenesten
- Ekstern analytisk kvalitetsvurdering
Pre- og post-analytisk kvalitetsvurdering - Antikoagulasjonsbehandling/egenkontroll av INR
- Egenmåling av glukose
- Diabetes registerforskning
- Kvalitet på diabetesbehandling i Norge
- Biologisk variasjon/analytiske kvalitetskrav
- Helseøkonomi og bruk av laboratorieprøver
Noklus har opparbeidet seg et solid renommé internasjonalt når det gjelder forskning på pasientnær analysering og laboratoriebruk i primærhelsetjenesten. Vi deltar både i nasjonale og internasjonale arbeidsgrupper og i ulike EU-prosjekter. Noklus har også en høy produksjon av artikler til anerkjente internasjonale tidsskrifter, der representanter fra Noklus enten er hovedforfatter eller medforfatter. Bare i 2024 har vi bidratt med ca. 40 vitenskapelige artikler.
Forskningen vår skal komme deltakerne til gode
Sverre Sandberg har vært leder for Noklus i over tretti år. Han er klar på at forskningen er en nødvendig og viktig del av Noklus, og vektlegger at all forskning vi driver med, skal komme deltakerne til gode.
Det fantastiske med Noklus er at vi har en struktur i organisasjonen som gjør at resultater fra den forskningen vi driver umiddelbart kan implementeres i de rutineoppgaver vi gjør.
Noklus driver med mange ulike prosjekter, og i denne saken omtaler vi noen av dem.
EU-prosjektet UniHealth
Noklus deltar, sammen med flere andre partnere, i et EU-finansiert prosjekt kalt Unihealth. Prosjektet ledes fra Hellas, og har som mål å forberede oss på fremtidige pandemier. Det skal utvikles et lite instrument som enkelt kan brukes til å påvise flere typer virus, også fremtidige virus som kan komme i en pandemi.
Noklus skal teste ut instrumentet for covid og influensa. Noklus samarbeider også med forskere ved Pandemisenteret ved Universitetet i Bergen om helsepersonells erfaringer med pasientnær analysering (PNA) og pandemiberedskap.
7.-8. januar 2025 er leder i Noklus, Sverre Sandberg, leder for seksjonen Skandinavisk utprøving av laboratorieutstyr for pasientnær analysering (SKUP), Christine Morken, og koordinator i SKUP, Silje Bryn Ekehaug, i Tunisia på møte med samarbeidspartnerne i dette EU-prosjektet.
EU-prosjektet COMET
Noklus deltar i EU-prosjektet «COMET», som har som mål å sikre metrologisk sporbarhet og harmonisering av laboratoriesvar på globalt nivå. Prosjektet fokuserer på utvikling av sertifiserte referansematerialer og kvalitetskontrollmaterialer for å overvåke harmonisering og standardisering av in-vitro-diagnostiske (IVD) tester, i samsvar med kravene i IVDR-regelverket.
Noklus sitt bidrag inn i prosjektet er hovedsakelig å utføre studier som evaluerer om kontrollmaterialene er av god kvalitet (såkalte kommutabilitetsstudier), og å utvikle mer effektive og kostnadsbesparende statistiske metoder for å gjennomføre slike studier.
Norsk diabetesregister for voksne (NDV)
NDV deltar også i ulike prosjekter og er medforfattere for artikler, som prosjektet "International comparison of diabetes treatment targets". I tillegg har de i 2024 skrevet flere vitenskapelige artikler.
Mastergrader og doktorgrader i Noklus
Det er så langt produsert 13 doktorgrader og 14 mastergrader samt publisert over 200 vitenskapelige artikler i referee-bedømte internasjonale tidsskrifter. Fredag 20. desember 2024 disputerte en av våre doktorgradsstudenter, Gro Gidske (produksjonsleder for kontrollmateriale). Tittelen på hennes avhandling er "Aspects of internal quality control and external quality assurance to ensure correct medical laboratory test results". Gro er også president i "The European Organization for External Quality Assurance Providers in Laboratory Medicine (EQALM), som er en paraplyorganisasjon for europeiske organisasjoner som tilbyr ekstern kvalitetssikring."
Her kan du lese mer om seksjonen Forskning og utvikling.