Blodsukkermåling i sykehjem og hjemmetjeneste

Blodsukkermåling i sykehjem og hjemmetjeneste

Publisert 6. januar 2025 - oppdatert 6. januar 2025

Blodsukkermåling er en vanlig undersøkelse i sykehjem og hjemmetjeneste, og utføres ukentlig av de fleste ansatte, uansett yrkesgruppe. Enten målingene utføres på brukernes egne instrumenter eller på sykehjemmets/hjemmetjenestens instrument, er det viktig at de som utfører målingene er kjent med aktuelle feilkilder. 

Noklus har tidligere sendt ut flere spørreundersøkelser til ansatte i sykehjem og hjemmetjeneste for å kartlegge praksis for blodsukkermåling. Disse spørreundersøkelsene inneholdt pasienthistorier, og på bakgrunn av de 4500 innsendte svarene har vi grunnlag for å si noe om tverrfaglig samarbeid med fastlege, klinisk bruk av blodsukkermåling og rutiner for prøvetaking og praktisk bruk av blodsukkerinstrumentene.  

I denne artikkelen omtales sammendrag av funn fra kartleggingen og forbedringspunkter ved blodsukkermålingen. 

Praktisk bruk av blodsukkerinstrumentene

Det er svært vanlig å bruke brukerens private instrument for blodsukkermåling, spesielt i hjemmebasert omsorg. Enten en bruker instrumentet til  sykehjemmet/hjemmetjenesten eller privat instrument, er det viktig at helsepersonellet er klar over mulige feilkilder ved bruk av instrumentene. 

Oppbevaring av strimler

En aktuell feilkilde er oppbevaring av blodsukkerstrimler. Strimlene er følsomme for fuktighet og bør derfor alltid oppbevares i original boks med lokket på. Av de som svarte på kartleggingen kjente 95-98 % til denne feilkilden.

Temperaturfølsomhet

Noen blodsukkerinstrumenter med tilhørende strimler er følsomme for store temperaturendringer, og må stabiliseres i ny temperatur i 20 minutter før bruk. Det var ukjent for cirka halvparten av respondentene om dette gjaldt instrumenter ved sin arbeidsplass. 

Det er viktig å opprette rutiner som hindrer f.eks. sterk nedkjøling av instrumentene. Informasjon om instrumentet er følsomt for store temperaturendringer finnes i laboratorieprosedyren til aktuelt instrument.

Bruk av intern kvalitetskontroll

Man kan sjekke om et blodsukkerinstrument virker som det skal ved bruk av intern kvalitetskontroll. Over halvparten av de som svarte på kartleggingen kjente til dette, og det var mer kjent i sykehjem enn i hjemmetjeneste.

Dersom et blodsukkerinstrument viser avvikende eller uventet verdi, ville 55 % av hjemmetjeneste-enhetene og 78 % av sykehjemmene sjekket instrumentet med en intern kvalitetskontroll.

Interne kvalitetskontroller. Foto: Noklus

Interne kvalitetskontroller. Foto: Noklus

Tverrfaglig samarbeid og utarbeidelse av skriftlige planer

Hos brukere med diabetes, kan en skriftlig/journalført plan som beskriver når det skal gjennomføres blodsukkermåling og hvilke blodsukkerverdier som krever tiltak, sikre en god oppfølging. Utarbeidelse av en slik plan manglet hos en del av deltakerne i kartleggingen. 

Cirka 20 % av sykehjem/hjemmetjeneste-enhetene som besvarte kartleggingen oppga at det utformes en skriftlig/journalført plan for bruk av blodsukkermåling for halvparten eller færre av brukerne med diabetes.

20-30 % av ansatte i sykehjem/hjemmetjeneste oppgir å lage plan for oppfølging med blodsukkermåling av person med diabetes 1 uten å involvere fastlege.

Rutiner for håndtering av forverret tilstand

Det bør foreligge rutiner for hypoglykemi (lavt blodsukker) og forverret tilstand hos bruker med diabetes. Svarene i kartleggingen viser at en betydelig andel hjemmetjenesteenheter i Norge (ca. 30-60 %) og sykehjem (30-50 %) mangler dette. 

30-40 % av sykehjem/hjemmetjeneste oppgir at de mangler skriftlig rutiner for når det er aktuelt med blodsukkermåling ut over rutinekontroll.

 

Forslag til forbedringer

Kartleggingen tyder på at rutiner og praksis for klinisk bruk av blodsukkermåling kan forbedres. Medisinsk oppfølging av brukere med diabetes som mottar hjemmetjeneste, kan skje ved at fastlege utformer en plan for oppfølging av diabetes, og ved at hjemmetjenesten formidler resultater fra blodsukkermåling tilbake til fastlege. Elementer som bør være med i plan for oppfølging av diabetes:

  • Hyppighet og tidspunkt for blodsukkermåling og ev. HbA1c 
  • Behandlingsmål for blodsukker 
  • Hvilke blodsukkerresultat, ev. sammen med symptom, tegn og kostendringer, som krever tiltak 
  • Hvordan resultat av blodsukkermåling skal formidles til fastlege 
  • Kostråd i forbindelse med diabetes 

Dersom man måler et uventet resultat for blodsukkeret, er det alltid aktuelt å kontrollere resultatet. Ved blodsukkermåling er det flere forhold som kan gi et feil svar. De viktigste er:

  • Måling fra hender som ikke er rengjort for søl fra mat og drikke 
  • Feil oppbevaring av strimler (utenfor tett boks, lokk ikke lukket) 
  • Bruk av strimler utgått på dato 
  • Instrument/strimler påvirket av høy/lav temperatur 

 

Ønsker du å lære mer om blodsukkermåling?

Deltakere i Noklus har tilgang til e-læringskurset "Glukosemåling" som ligger på «Min side».

Måling av blodsukker. Foto: Noklus

Måling av blodsukker. Foto: Noklus

Sist oppdatert: 06.01.2025 08:00:17