Forslag om 8,5 millioner kroner til hjemmetjenesteprosjektet

Forslag om 8,5 millioner kroner til hjemmetjenesteprosjektet

Publisert 7. oktober 2024 - oppdatert 7. oktober 2024

Foto: Shutterstock

I forslaget til neste års statsbudsjett er det foreslått å bevilge 8,5 millioner kroner til Noklus sitt hjemmetjenesteprosjekt. "Det er vi i Noklus veldig godt fornøyd med", sier prosjektleder Siri Fauli. "Det betyr at vi kan fortsette å gi hjemmetjenesteenheter i Innlandet, tidligere Finnmark, deler av Vestland og deler av Viken fylke, tilbud om to års statsfinansiert deltakelse i Noklus."

Prosjektet er en del av Omsorgsplan 2015/2020

Prosjektet startet opp i 2016 med mål om å inkludere og kvalitetssikre laboratorievirksomheten i hjemmetjenesten i hele landet, samt sikre at de som skal utføre laboratoriearbeidet har den nødvendige kompetansen. Midlene fra staten brukes til å tilby hjemmetjenesteenhetene to års gratis deltakelse i Noklus, og de fleste fortsetter sin deltakelse til selvkost etter toårsperioden. Prosjektet har blitt gradvis rullet ut til hjemmetjenesteenheter over hele landet, dermed får man en likeverdig tjeneste med samme gode kvalitet uavhengig av hvor man er i landet.

Å kvalitetssikre laboratorievirksomheten i hjemmetjenesten gir bedre pasientsikkerhet fordi det bidrar til at man unngår unødvendige konsultasjoner, behandlinger, henvisninger og sykehusinnleggelser.

Nærmer oss målet 

Noklus nærmer seg målet om å tilby alle landets hjemmetjenester to års statsfinansiert deltakelse i Noklus. De som er med i siste pulje, og som vil få tilbudet dersom forslaget i statsbudsjettet blir vedtatt, er hjemmetjenester i kommunene i tidligere Hordaland, unntatt i Sunnhordland som tidligere har deltatt i prosjektet, og hjemmetjenesteenheter i tidligere Akershus (Follo og Romerike) i Viken fylke. 

Innlandet og tidligere Finnmark går over til selvkost i 2025
I løpet av 2025 vil hjemmetjenesten i Innlandet og tidligere Finnmark avslutte sin toårige statsfinansierte periode og gå over til å finansiere deltakelsen til selvkost. Da vil 17 av landets tidligere 19 fylker delta til selvkost. Prosjektet er så langt en suksess ved at per 1. januar 2024 deltok 84 % av hjemmetjenesteenhetene i 17 av landets 19 fylker.

Hva med kvalitetssikring av laboratorievirksomhet i helsestasjoner og skolehelsetjenester?

Noklus har gjennomført en kartlegging og oppdaget at det er betydelig laboratorievirksomhet ved helsestasjoner og skolehelsetjeneste, som ikke er kvalitetssikret. Det er viktig at også denne laboratorievirksomheten kvalitetssikres via deltakelse i Noklus, på lik linje med laboratorievirksomheten i bl.a. sykehjem, hjemmetjeneste og legekontor.

Vi søkte om en årlig bevilgning på 7,4 millioner kroner fra 2025 over en femårsperiode for å sikre laboratorievirksomheten ved helsestasjoner og skolehelsetjenester. Prosjektet vil følge samme modell som for sykehjem og hjemmetjeneste, med to års statsfinansiert deltakelse i Noklus.

Prosjektet ble dessverre ikke tilgodesett med midler i forslag til statsbudsjett for 2025 som ble lagt frem i dag, men vi har stor tro på at myndighetene vil se verdien av at også helsestasjoner og skolehelsetjenester får samme tilbud om to års statsfinansiert deltakelse i Noklus, slik at de får kvalitetssikret laboratorievirksomheten sin.

Søknaden støttes av Jordmorforundet i NSF, Jordmorforeningen og Landsgruppen av helsesykepleiere (LaH) i NSF, noe som understreker viktigheten av å kunne igangsette dette prosjektet.
Prosjektleder for hjemmetjenesteprosjektet, Siri Fauli.

Prosjektleder for hjemmetjenesteprosjektet, Siri Fauli.

Sist oppdatert: 07.10.2024 10:15:58