Prosjektet er koordinert av forskningsinstitusjonen FORTH, lokalisert i Heraklion på Kreta.
Utvikling av instrument for oppdagelse av fremtidige virus
Målet til prosjektet er å øke beredskapen i samfunnet til fremtidige pandemier. Dette skal gjøres ved å utvikle et instrument som skal kunne benyttes til å detektere virus med høyt endemisk eller pandemisk potensial, og som i fremtiden skal kunne tilpasses deteksjon av virus som ikke er kjent per i dag.
I tillegg skal prosjektet innhente informasjon fra lekpersoner og helsepersonell om deres erfaringer og tillit til bruk av pasientnære tester i tidligere pandemier.
Prosjektet har en total tildeling på 4,9 millioner euro.
Hva skal Noklus bidra med i prosjektet?
Noklus skal bidra med å undersøke den analytiske kvaliteten til instrumentet, samt brukervennligheten, ved påvisning av influensa og covid når instrumentet benyttes av helsepersonell.
Covid-9-pandemien tydeliggjorde nødvendigheten av å benytte andre yrkesgrupper enn helsepersonell for testing på flyplasser, teststasjoner o.l. Noklus skal derfor bidra med å undersøke om instrumentet er tilpasset bruk av lekpersoner etter opplæring.
I tillegg skal Noklus utarbeide en prosedyre for hvordan ekstern kvalitetskontroll kan utføres ved en ny pandemi.
Representater fra Noklus deltok på oppstartsmøte på Kreta
I begynnelsen av februar var Sverre Sandberg, Anne Stavelin og Christine Morken til stede på oppstartsmøte for prosjektet ved FORTHs lokaler i Heraklion på Kreta.
På møtet fikk deltakerne fra de ulike organisasjonene truffet hverandre, og hver av samarbeidspartnerne presenterte sin organisasjon samt hvilke oppgaver de har i prosjektet. Også en representant fra EU var til stede for å informere om hvordan prosjektet skal rapporteres og styres.
Noklus er veldig glad for å delta i dette store prosjektet. Det er en anerkjennelse av vår kompetanse på hvordan sikre kvaliteten av pasientnære instrumenter.