Fag i fokus nr. 3/2024: Innkjøp av nytt analyseinstrument? Søk informasjon fra SKUP!
Av: Christine Morken, seksjonsleder SKUP Norge, og Silje Bryn Ekehaug, SKUP koordinator. Begge Noklus hovedkontor.
Hva er SKUP?
Skandinavisk utprøving av laboratorieutstyr for pasientnær analysering (SKUP) er et samarbeid mellom organisasjonene DEKS i Danmark, Equalis i Sverige og Noklus i Norge.
SKUP har som formål å forbedre kvaliteten på pasientnær analysering i Skandinavia ved å fremskaffe objektiv og leverandøruavhengig informasjon om analytisk kvalitet og brukervennlighet til pasientnært laboratorieutstyr. Dette gjøres ved å organisere SKUP-utprøvinger.
Ved innkjøp av nytt analyseutstyr anbefaler Noklus at dere sjekker ut hjemmesiden til SKUP for å se hvilke instrumenter som er evaluert. Der finnes det en rekke rapporter fra ulike utprøvinger.
Hva inneholder en SKUP-rapport?
Utprøving under reelle forhold
Når SKUP evaluerer et analyseinstrument, blir instrumentet utprøvd under reelle forhold. Det vil si at instrumentet plasseres ut på steder der det er tenkt at instrumentet kan bli benyttet, eksempelvis legekontor, legevakt eller akuttmottak. Pasienter som kommer innom utprøvingsstedet, blir forespurt om å delta. Helsepersonell på utprøvingsstedet tar en ekstra prøve av pasienten, i tillegg til rutineprøven, som blir analysert på utprøvingsinstrumentet.
Evaluering av analytisk kvalitet
Når vi vurderer kvaliteten på et analyseinstrument som gir tallresultater, ser vi på to viktige faktorer: presisjon og nøyaktighet. Presisjon er et mål på om instrumentet gir samme resultatet når samme prøve analyseres flere ganger. Hvis resultatene er svært like hver gang, har instrumentet god presisjon. Nøyaktighet er et mål på om analyseinstrumentet måler tilnærmet det samme som en sammenligningsmetode. Sammenligningsmetoden kan f.eks. være en vanlig benyttet sykehusmetode.
For tester som kun gir positivt eller negativt resultat, som f.eks. hurtigtester for covid-19, vurderer SKUP den diagnostiske sensitiviteten og spesifisiteten til testen. Diagnostisk sensitivitet handler om hvor godt en test klarer å identifisere de som har en bestemt sykdom eller tilstand. Sensitivitet forteller oss hvor mange av de som faktisk er syke som testen klarer å fange opp. På den andre siden viser diagnostisk spesifisitet hvor godt en test klarer å identifisere de som ikke har sykdommen. Spesifisitet forteller oss hvor mange av de som faktisk er friske som testen gir negativt resultat for.
Evaluering av brukervennlighet
I tillegg til en vurdering av den analytiske kvaliteten, vurderes også brukervennligheten til instrumentet som blir utprøvd. Personalet som har deltatt i utprøvingen besvarer et skjema med spørsmål om brukervennligheten. Skjemaet for brukervennlighet inneholder spørsmål om blant annet hvor enkelt instrumentet er å bruke, hvor lang forberedelsestid som kreves før analysering, feilsøking, samt nytteverdien i brukermanualen til instrumentet.
Resultater og sammendrag
Resultatene fra utprøvingen beskrives i en rapport som publiseres på SKUPs hjemmeside. I tillegg til selve rapporten publiseres det også sammendrag av rapporten på engelsk, norsk, svensk og dansk. Sammendraget gir raskt og enkelt oversikt over den viktigste informasjonen fra evalueringen.
Hvordan viser SKUP-rapporten at instrumenter har god kvalitet?
Resultatene i en SKUP-utprøving blir vurdert mot hva som ansees som akseptabel kvalitet for pasientprøver (også kalt kvalitetsmål). Kvalitetsmålene i rapporten er satt av SKUP på bakgrunn av retningslinjer, artikler og/eller anbefalinger fra ekspertgrupper, og reflekterer kvaliteten som analyseinstrumenter bør ha. Om et instrument oppfyller kvalitetsmålene er det godt nok til å benyttes på pasienter. I rapporten og sammendragene som publiseres på hjemmesiden, kommer det tydelig frem om det utprøvde instrumentet oppfyller kvalitetsmålene som er satt.
Ved innkjøp av nytt utstyr gir SKUP-rapporten objektiv informasjon om analysekvaliteten og brukervennligheten til instrumentet som vurderes kjøpt.
SKUPs hjemmeside
I de tilfellene der SKUP har utført flere utprøvinger av instrumenter med samme komponent, som f.eks. glukose, er vi i gang med å utvikle og publisere en samlet oversikt over disse på hjemmesiden vår. På denne måten håper vi det blir raskt og enkelt å finne informasjon og oversikt over flere instrumenter når en skal kjøpe seg nytt analyseutstyr.
For å gjennomføre utprøvinger i SKUP er vi avhengige av samarbeid med både sykehuslaboratorium, legekontor o.l. Mer informasjon om hva det innebærer å delta som utprøvingssted, finner du på hjemmesiden vår.
Dersom din arbeidsplass ønsker å delta i en SKUP-utprøving, ikke nøl med å ta kontakt med oss.