Sommerpraten, Mørkved sykehjem

Sommerpraten: Mørkved sykehjem - et godt sted for både beboere og ansatte

Publisert 30. juli 2024 - oppdatert 30. juli 2024

I årets siste sommerprat tar vi turen til en bydel noen kilometer utenfor Bodø sentrum. Der finner vi Mørkved sykehjem, som har som mål og visjon å være et ledende sykehjem for mennesker med demens. De utfører få laboratorieanalyser, men er veldig bevisste på å kvalitetssikre det de gjør. 


Fokus på demensomsorg

Sykehjemmet har 50 plasser fordelt på seks avdelinger. Pasientene har langkommet demens, med kognitive utfordringer, og mange har i tillegg komplekse sykdomsbilder. Det er cirka 90 ansatte ved sykehjemmet, og to leger er tilknyttet hver sin etasje. 

Det blir lagt stor vekt på fellesskap og aktiviteter for beboerne, og den flotte sansehagen brukes året rundt. Der har de et eget lysthus hvor bål i grue og kaffekos er faste innslag.  

Vi har pratet med fagsykepleier Trude Gavin, og bedt henne fortelle hvordan de bruker ressursene fra Noklus for å holde seg oppdaterte på laboratoriearbeidet. Når hun forteller om arbeidsplassen sin, forstår vi at dette er et sted med stort faglig engasjement og god omsorg for sine beboere. 


Kvalitetsarbeid og faglig oppdatering 

Selv om laboratoriet er lite, med få analyseinstrumenter og analyser, er de bevisste på at også denne delen av arbeidet skal være kvalitetssikret.  

Sykehjemmet har vært deltaker i Noklus siden 2013, og er dermed godt kjent med de tjenestene Noklus tilbyr.

Selv om vi har en liten lab er det viktig for oss å være oppdaterte. Vi har tre ansatte som har lab som et av sine ansvarsområder. De leser Noklus-nytt, gjør seg kjent med og bruker det som finnes på Noklus sin hjemmeside og "Min side". De ansatte må ha gjennomført tilpasset opplæring for å kunne utføre laboratoriearbeid. I tillegg har vi opplæring tilknyttet hver pasient.
Fagsykepleier Trude Gavin, ved syrinen som befinner seg i utkanten av sykehjemmets sansehage. Foto: Privat

Fagsykepleier Trude Gavin, ved syrinen som befinner seg i utkanten av sykehjemmets sansehage. Foto: Privat

Vi benytter oss av ressurser som Noklus har tilgjengelig. Som et eksempel fyller vi alltid ut Urinprøve - Sjekkliste fra Noklus/ASP* når vi tar en urinprøve. Dette hjelper oss å kvalitetssikre vurderingen av de urinprøvene vi tar.

Videre forteller Trude at de har god kontakt med "Noklus-kontakten" (laboratorierådgiveren) sin. Det kan være i form av møter og telefonkontakt, men de får også undervisning i laboratoriearbeidet når dette er aktuelt. 

Vi deltar også i fagnettverket i kommunen, hvor jeg er med. Det er veldig fint å være del av et samarbeid, delta på kurs, nytenking sammen. Eventuelle laboratorierelaterte tema kan også tas opp i dette nettverket.
Trude Gavin utenfor sykehjemmet. Foto: Privat

Trude Gavin utenfor sykehjemmet. Foto: Privat

En arbeidsplass med godt arbeidsmiljø

Trude Gavin beskriver arbeidsplassen som et sted hvor det er høyt arbeidspress med store forventninger, men også mye latter og glede. Arbeidsdagen består av både pasientnært arbeid og praktiske prosedyrer.

Det er vanskelig å skissere en helt vanlig dag, men hvis man skal trekke ut noen ord som beskriver en dag vil det være; aktivt, utfordrende, tidspress og mye, mye latter og glede. Det er artig å jobbe hos oss! Dagene er varierte, og min dag går fra å klargjøre smertepumpe til å rulle opp hår, og alt det i mellom.


Gode tips å dele med andre Noklus-deltakere? 

Når vi spør fagsykepleieren om hun har noen tips å dele med andre deltakere i Noklus, trekker hun først og fremst frem de hjelpemidlene som finnes tilgjengelig for alle Noklus-deltakere på Noklus sin hjemmeside og "Min side".  

Bruk de tilgjengelige ressursene, og hold dere oppdaterte ved å lese prosedyrer og gjennomføre aktuelle e-læringskurs. Og hold god kontakt med Noklus, slik at dere har noen å spørre når det er behov for opplæring av personell.

Vi takker Trude for den hyggelige praten, og ønsker alle ved Mørkved sykehjem en god sommer! 

 

*Antibiotikasenteret for Primærmedisin

Sist oppdatert: 30.07.2024 08:00:38