Krav om kvalitetssystem
Alle virksomheter innenfor helse er pålagt å ha et kvalitetsstyringssystem, et hjelpemiddel for styring av virksomhetens drift og oppnåelse av planlagte resultater. Noklus bruker kvalitetsstyringssystemet EQS til å holde god og ryddig oversikt over organisasjonens dokumenter.
Kvalitetsutviklingsgruppen i Noklus består av Kari Nerhus (kvalitetsleder), Line Nilsen Nygård (assisterende kvalitetsleder) og Anne Rokke (laboratorierådgiver), og har som oppgave å videreutvikle Noklus sitt kvalitetsstyringssystem. Men gruppens arbeid består av mer enn det. De passer på at arbeidet i Noklus følger kvalitetsstyringsstandarden ISO 9001 og akkrediteringsstandarden ISO/IEC 17043, holder kvalitetsstyringssystemet oppdatert og oversiktlig, og behandler klager, avvik og forbedringsforslag meldt i eller til organisasjonen. I tillegg må de passe på at Noklus har rutiner for å følge lovverket, f.eks. Åpenhetsloven.
Leder for Kvalitetsutviklingsgruppen, Kari Nerhus, forteller at gruppen har ett digitalt møte i måneden, og to fysiske todagersmøter i året.
Hyppigheten på møtene gjør at vi får kontinuitet i arbeidet, som vi fordeler ut fra ansvarsområde. Men vi har ofte kontakt mellom møtene også, dersom vi står fast i en problemstilling og trenger noen å diskutere med.
Hva jobber dere med nå for tiden?
Under det siste todagersmøtet vårt, jobbet vi med å oppdatere dokumenter, plassere dem bedre i kvalitetsstyringssystemet og å fjerne andre dokumenter. Det å rydde er faktisk en viktig del av jobben for å ha et godt system! Vi tok bl.a. for oss alle våre cirka 30 kursdokumenter, som må være tilpasset de ulike målgruppene Noklus arrangerer kurs for. Vi hadde også opplæring av Anne, som er nytt medlem i gruppen, og opplæringsplanen for henne er nå ferdigstilt og signert.
På spørsmål om det er noen oppgaver som er spesielt vanskelige å løse, svarer assisterende kvalitetsleder, Line Nilsen Nygård, slik:
Vi er en spennende organisasjon med mange forskjellige arbeidsoppgaver. Samt at vi har kolleger ansatt rundt omkring i landet på lokale helseforetak. Da er det ikke alltid like enkelt å lage prosedyrer/dokumenter som passer for alle. Men det er alltid artig når vi enten kommer på gode ideer selv, eller vi får innspill fra kollegeer, som kan gjøre kvalitetsstyringssystemet vårt bedre og enklere å bruke. Det er også veldig hyggelig å ha gjennomgang av EQS med nye kollegaer i Noklus. De er jo som oftest ansatt på en annen kant av landet, så da tar vi det ofte i et digitalt møte, som gjør at vi også blir litt lettere kjent med hverandre.
Noklus er jo akkreditert arrangør av program for ekstern kvalitetssikring, vi spurte leder for Kvalitetsutviklingsgruppen hva gruppens rolle er i denne sammenhengen?
Vi, sammen med seksjonen som produserer og sender de eksterne kontrollene, må utarbeide rutiner og systemer som skal være til hjelp for å følge kravene i akkrediteringsstandarden. Kontrollene er en viktig del av kvalitetssikring av laboratoriekvaliteten både ved store medisinske laboratorier og mindre laboratorier ved legekontor, sykehjem og hjemmetjenester med flere. For Noklus gir det et konkurransefortrinn å være akkreditert.
Så var det dette skotøyet da?
Line er den som har vært lengst med i Kvalitetsutviklingsgruppen, og har mange gode minner fra møter, særlig i Bergen. Leder av gruppen, Kari Nerhus, pleier å legge opp til kjekke restaurantbesøk for de tilreisende, og ikke minst spaserturer rundt i byen mellom de sju fjell. Line skryter både av god mat og fine spaserturer, men klok av skade, dobbeltsjekker hun nå alltid med Kari hvor turen går.
Jeg glemmer nemlig aldri den gangen Kari foreslo at vi skulle gå ned fra Ulriken (fjell i Bergen) etter å ha spist middag på toppen. Vi andre trodde det var trapper ned, men det var det ikke den gangen. Det var bratt, og vi var ikke akkurat skodd for å gå ned den stien.... litt snø var det også! Det tok sin tid, for å si det sånn. Men det gikk bra!