Bakgrunnsinformasjon
Det blir mer og mer vanlig å utføre pasientnære laboratorietester, f.eks. på legekontor, med bruk av små, enkle instrumenter. Dette gir klare fordeler som raske svar og mulighet for hurtig diagnostikk og behandling. Samtidig har kvaliteten på slike tester vist seg å være varierende, noe som har ført til at alle som utfører dem, er anbefalt å delta i et kvalitetskontrollsystem. I Norge er det Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser (Noklus) som driver det nasjonale kvalitetssystemet for laboratorietester utført i primærhelsetjenesten.
Målet med doktorgraden
Det har vært lite kunnskap om deltakelse i et nasjonalt kvalitetssystem gir bedre kvalitet på laboratorietestene, hvilke faktorer som eventuelt bidrar til bedre kvalitet, samt hvor godt kontrollmaterialet som blir distribuert for å vurdere kvaliteten er. Målet med doktorgraden har derfor vært å vurdere effekten av dette. Forskningsarbeidet, som er publisert i tre artikler, er utført ved Noklus, der data har blitt hentet fra kvalitetskontroller utført i primærhelsetjenesten i Norge fra 1998 til 2015, og fra tre studier utført på Noklus sitt egenproduserte ferske kontrollmateriale for testene C-reaktivt protein (CRP), hemoglobin (Hb) og glukose.
Deltakelse i et nasjonalt kvalitetssystem gir bedre laboratoriekvalitet i primærhelsetjenesten
Kvalitetskontroll gir bedre kvalitet på laboratorietestene
Artiklene konkluderer med at deltakerne i primærhelsetjenesten får bedre kvalitet på laboratorietestene ved å utføre kvalitetskontroll, samt hvilke faktorer som bidrar til dette. Artiklene viser òg at det ferske kontrollmaterialet som blir distribuert for å vurdere kvaliteten på laboratorietestene, er godt egnet.
En kan sikre riktige resultater på laboratorietester
Avhandlingen viser at en kan sikre riktige resultater på laboratorietester utført med små, enkle instrumenter ved å delta i et kvalitetssystem. Det blir understreket hvilke faktorer Noklus og deltakerne bør fokusere på for å oppnå god kvalitet. At kontrollmaterialet er ferskt pasientblod gjør at deltakerne kan få en vurdering av kvaliteten på egne tester, i tillegg til informasjon om hvilke instrumenter de bør velge for å oppnå best mulig kvalitet.
Litt om Tone Bukves bakgrunn
Tone Bukve er utdannet cand. med. fra Universitetet i Bergen. Hun tok forskerlinjen på medisinstudiet, og har etter det vært ansatt som stipendiat/forsker ved Noklus, Haraldsplass Diakonale sykehus i Bergen. Som stipendiat har hun vært tilknyttet forskningsgruppen "Kunnskapsbasert bruk og nytte av laboratorieanalyser" ved Noklus. Veiledere har vært Sverre Sandberg (Noklus/UiB) og Anne Stavelin (Noklus).
Noklus gratulerer!