Bryter med prinsippet om likeverdige helsetjenester i hele landet
Skulle avviklingen av bevilgningen bli et faktum, vil konsekvensen bli at kommunale hjemmetjenester i 10 av 19 tidligere fylker ikke får det samme tilbudet om toårig statsfinansiert deltakelse i Noklus som resten av landet. Dette bryter med prinsippet om gode og likeverdige helsetjenester i hele landet.
Noklus høster støtte fra ulike organisasjoner
Etter at forslaget til statsbudsjett ble lagt frem, og det fremkom at den forrige regjeringen foreslo å avvikle bevilgningen på 7,8 mill. kroner, har Noklus vært i kontakt med Diabetesforbundet, Fagforbundet, Legeforeningen, Nito, Pensjonistforbundet og Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL), som alle stiller seg bak Noklus i arbeidet med å få forslaget reversert.
LHL overrasket over forslaget om å avvikle bevilgningen
Medisinsk sjef i LHL, Are Helseth, sier han er overrasket over at den forrige regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett for 2022 foreslår å avvikle bevilgningen på 7,8 mill. kroner til å bedre laboratoriekvaliteten i hjemmetjenesten. Han ser konsekvensene det vil ha for LHLs medlemmer.
"Mange av LHLs medlemmer har alvorlig hjertesykdom, lungesykdom, følgetilstander etter hjerneslag og annet, og mange vil ha liten mulighet til å forflytte seg selv og vil være bundet til hjemmet fast eller over lengre tid."
"Hver enkelts medisinske situasjon vil kreve oppfølging fra helsetjenesten i hjemmet for å kontrollere vitale funksjoner og sørge for riktige medisiner i riktige doser", sier Helseth.
Blodprøveanalyser vil være avgjørende
Are Helseth påpeker at blodprøveanalyser vil være avgjørende i scenariet beskrevet over. "At prøven tas riktig og analyseres riktig, styrer situasjonen for den enkelte videre. En falsk positiv prøve vil kunne føre til overbehandling og bivirkninger. En falsk negativ prøve kan føre til at pasienten mister muligheten for riktig behandling", sier Helseth.
Retten til faglig dokumentert kvalitet på prøvetaking bør gjelde hele helsetjenesten
Are Helseth understreker at retten til faglig dokumentert kvalitet på prøvetaking og analyse bør være like stor i disse sammenhenger som i alle andre deler av helsetjenesten. "En avslutning av prosjektet nå vil bety at kommuner i 10 av 19 tidligere fylker ikke får hjelp til å kvalitetsforbedre laboratorievirksomheten i hjemmetjenesten. Dette vil gi ulik kvalitet med mulige konsekvenser som de vi har beskrevet", avslutter Helseth.
Høring i Stortinget
Noklus er én blant flere organisasjoner som har fått plass på helse- og omsorgskomiteens budsjetthøring torsdag 4. november.
Her finner du mer informasjon:
Statsbudsjettet: Forslag om å avvikle bevilgningen til hjemmetjenesteprosjektet