Akkreditert arrangør av program for ekstern kvalitetssikring

Akkreditert arrangør av program for ekstern kvalitetssikring

Publisert 18. juni 2021 - oppdatert 20. februar 2023

Noklus er nå akkreditert arrangør av program for ekstern kvalitetssikring. Norsk akkreditering har innvilget akkreditering for åtte kontrollprogram, der fire er rettet mot sykehus- og private laboratorier (CRP hjertemarkør, CRP infeksjonsparameter, hematologi og koagulasjon), tre mot medisinske laboratorier som benytter pasientnære instrumenter (CRP, glukose og hemoglobin) og ett mot begge disse deltakergruppene (HbA1c).

Hva betyr dette?

Akkrediteringen betyr at Noklus har samsvar med NS-EN ISO/IEC 17043:2010 (Conformity assessment – General requirements for proficiency testing). Dette innebærer at Noklus har et godt og oppdatert kvalitetsstyringssystem, både for organisering og ledelse av Noklus, og for planlegging og gjennomføring av EQA-programmene. Og ikke minst, at styringssystemet er vurdert av en ekstern part, i dette tilfellet av Norsk akkreditering (NA).

Hva har dette å si for våre deltakere?

Kvalitetsleder i Noklus, Kari Nerhus, har ledet arbeidet med akkrediteringsprosessen, og hun forteller her hva dette har å si.

"For deltakerne våre betyr det at de deltar på eksterne kontrollprogram levert av kompetent personale, der kontinuerlig forbedring står i fokus. Akkrediteringen gjelder først og fremst de akkreditere EQA-programmene, men de gode rutinene og systemene kommer også de ikke-akkrediterte programmene til gode", sier Kari Nerhus.

Søknadsprosess og veien videre

Det tok nøyaktig ett år fra Noklus sendte søknad til NA og til søknaden ble innvilget. NA var på førstegangsbedømming hos Noklus i november 2020, og vil følge opp med årlige bedømminger. I den forbindelse vil Noklus søke flere EQA-program inn i akkrediteringen slik at de fleste av våre totalt 24 EQA-program etter hvert vil være akkrediterte.

Oversikt over de akkrediterte kontrollprogrammene finnes på Norsk Akkreditering sin hjemmeside.

Oversikt over alle kontrollprogrammene finnes på Noklus sin hjemmeside.

Sist oppdatert: 20.02.2023 13:41:49