Litt om hvem som jobber på sykestuen
På den lille sykestuen i Sør-Varanger jobber én avdelingssykepleier, én sykepleier og en avdelingslege. I tillegg bemannes sykestuen av seks vernepliktige sanitetssoldater, som dekker døgndrift med to på hver vakt, og en VA-lege (Vernepliktig Akademiker) med aktivitet fordelt mellom sykestuen og sanitetstropp. Det rulleres med nye vernepliktige soldater hvert halvår.
Sykestuen driver poliklinisk virksomhet på hverdager, i tillegg er det en sengepost med 11 senger.
Godt fornøyd med "analyseparken" sin
På laboratoriet har de instrumenter for analyse av CRP, hemoglobin, differensialtelling av hvite blodceller, glukose og urinstrimmeltest. I tillegg har de hurtigtester for påvisning av streptokokk A, mononukleose og hCG (graviditetstest). Andre prøver sendes til lokal- eller universitetssykehus for analyse. Sykepleierne forteller oss at de er godt fornøyde med "analyseparken" sin, og at analysene de har, er til god hjelp i diagnostisering og oppfølging av pasienter i hverdagen.
Covid-19 låste døren til sykestuen
Sykepleierne kan fortelle at pasientene tidligere møtte opp på sykestuen som øyeblikkelig hjelp eller etter avtale. Sanitetssoldatenes oppgaver var blant annet å ta vitalia og utføre andre målinger på bestilling fra sykepleier eller lege på pasienter med symptomer.
Men da pandemien var et faktum, ble døren til sykestuen låst. Pasienter med symptomer ble lagt direkte på sykerom og i hovedsak testet for
covid-19. Pasientkontakten har vært svært begrenset på grunn av hygiene- og karantenebestemmelser.
"Aktiviteten i og utenfor leiren ble redusert, og det har vært mindre av det meste siste året", forteller sykepleier ved sykestuen. "For sanitetssoldatene har dagene stort sett bestått i å teste medsoldater og ansatte for korona. De har blitt svært flinke til det".
Videre forteller sykepleieren at andre oppgaver som tidligere ble utført daglig, har uteblitt det siste året. Dette betyr at mye av den praktiske erfaringen for sanitetssoldater har blitt svært redusert. Heldigvis har det begynt å endre seg de siste ukene, og driften begynner å normalisere seg slik det var før pandemien kom.
Flittige brukere av Noklus sine tjenester
De som jobber ved sykestuen i Sør-Varanger, er opptatt av å holde seg oppdaterte på laboratoriearbeidet. Både sykepleiere, leger og sanitetssoldater oppfordres til å gå inn på Noklus sin hjemmeside og "Min side" for å lese prosedyrer og gjennomføre e-læringskurs. De synes siden inneholder mye nyttig informasjon, og trekker fram de gode prosedyrene. "Her oppdateres vi på det som er nytt, og vi får repetert det vi har av kunnskap fra tidligere".
Nye sanitetssoldater har det som en obligatorisk rutine å gjennomføre Noklus sine
e-læringskurs når de kommer til sykestuen. "I tillegg har vi praktisk opplæring internt i laboratoriearbeid. Vi har også mulighet for hospitering ved laboratorier på sykehus og legekontor for faglig oppdatering, men nå i pandemien har dette vært uaktuelt."
Når de forteller om hvordan de holder seg oppdaterte på laboratoriearbeidet, trekker de også fram kontakten med sin laboratoriekonsulent i Noklus Tromsø. Av henne får de råd og veiledning i forbindelse med laboratoriearbeidet.
Mye å glede seg til når hverdagen normaliseres!
"Det er mye vi gleder oss til når ting blir normalisert igjen. Vi gleder oss til å få normal hverdag tilbake på sykestuen og i leiren generelt. Det å slippe å måtte vurdere alle situasjoner i forhold til smitteforebygging, og det å måtte ha en plan for tiltak hvis det dukker opp smitte.
Muligheten for å reise har vært svært begrenset, så nå gleder vi oss til å få mulighet til å reise og delta på fysiske kurs. Avslutningsvis gleder vi oss til vi kan treffe andre kolleger for faglige og daglige diskusjoner."
Vi takker for praten og ønsker alle ved Garnisonen i Sør-Varanger en god sommer!