Månedens tema, juli 2021

Månedens tema, juli: "La venterommet bli et pusterom"

Publisert 1. juli 2021 - oppdatert 1. juli 2021

Skal du rydde litt på venterommet i sommer? Hva med å henge opp "Månedens tema" - plakat? Med denne kan du både pynte opp og informere om en preanalytisk faktor. Plakaten forteller nemlig pasientene at de skal sitte i ro i 15 minutter før blodprøvetakingen, og det kan vel være nyttig informasjon for dem som står og tripper utenfor laboratoriet?

Preanalytiske forhold

Med preanalytiske forhold mener vi det som kan påvirke en prøve, for eksempel blodprøve, før selve analyseringen av prøven. Dette innbefatter forhold omkring prøvetakingen, men også biologiske og fysiologiske variasjoner vi må ta hensyn til. 

Endringer i kroppens stilling (f.eks. fra sittende til stående) fører til endringer i konsentrasjonen av enkelte komponenter i blodet, og det tar cirka 15 minutter før konsentrasjonen av komponentene er kommet i balanse igjen.

Derfor bør pasienter som ikke er sengeliggende, sitte i 15 minutter før prøvetakingen.

Hvilke komponenter blir påvirket? 

Når vi reiser oss fra sittende stilling, vil plasmavann og småmolekylære stoffer filtreres ut av kapillærene. Konsentrasjonen av blodceller, stormolekylære stoffer (proteiner, hormoner) og stoffer som er bundet til slike, kan få en økning på 5–15 %. 

Husk at de referanseområdene dere sammenligner prøvesvarene deres med, er basert på målinger i blodprøver fra personer som har sittet i minst 15 minutter før prøvetaking. 

 

 
La pasientene få et lite pusterom,

et fint bilde å hvile øynene på

og litt informasjon med på kjøpet! 

Klikk her for å skrive ut plakaten!
                                                                    
Sist oppdatert: 01.07.2021 08:03:13