Noen er nyttige for å bekrefte gjennomgått covid-19
Antistoff hurtigtestene kan ikke brukes til å påvise pågående sykdom/smitte, men noen av dem kan være nyttige for å bekrefte tidligere gjennomgått covid-19 hos personer som ikke ble testet med PCR da de følte seg syke. Da er det viktig at hurtigtestene ikke gir falske positive resultater, dvs. de må ha høy spesifisitet. I tillegg må de være så sensitive som mulig, dvs. at de påviser antistoffer hos de som faktisk har dem. De bør også være brukervennlige og enkle å gjennomføre også f.eks. i primærhelsetjenesten. Det var store forskjeller mellom hurtigtestene; én ble vurdert som god, ni som akseptable og resten ble ikke vurdert som egnet til å bekrefte tidligere gjennomgått covid-19 når forekomsten er lav.
Basert på vår undersøkelse har vi følgende konklusjoner og anbefalinger:
- Noen av antistoff hurtigtestene kan sannsynligvis brukes til å vise at man har gjennomgått covid-19. Til dette formålet anbefales det å bruke en test som
- har høy spesifisitet for antistoffene immunoglobulin typeG (IgG) for å unngå falske positive resultater – noe som kan lede til falsk trygghet og i verste fall økt smitte
- har høy sensitivitet for antistoffet IgG i en gruppe mennesker som har gjennomgått covid-19, men uten å bli så syke at de trengte sykehusinnleggelse
- er brukervennlig, også for de uten lang utdannelse innen laboratoriefag
- Man bør ta en antistoff hurtigtest tidligst 14 dager etter at man fikk symptomer. Dette er for å øke sannsynligheten for at man har dannet antistoffer som testen kan påvise.
- De undersøkte antistoff hurtigtestene kan ikke brukes til å utelukke pågående infeksjon. En negativ test betyr ikke nødvendigvis at man ikke er (eller har vært) smittet.
Ingen av antistoff hurtigtestene vi har vurdert har vært beregnet for selv-testing, og alle krever profesjonell utførelse og tolkning.
Her kan du lese den siste og oppdaterte rapporten "Evaluation of 32 rapid tests for detection of IgG antibodies against SARS-CoV-2".